Added: 27 November 2011

Missing in Discography
- 20-år I Garaget, Compilation CD (1982-92)How can I help?
- Submit Release
- Submit Images
- Submit Media
- Contact Form
- Email Us

Valenze (Swe)

Valenze (Swe)
Band Info
Genre
Melodic Hard Rock / Metal
Country
Sweden (

Gimo, Östhammar

)
Active
1980 - present
Media
Photos
Links
Official Website
Members

Magnus Severin - Vocals, Guitar (Zendragh, Skyfall, King Fritz and the Royal Babies?)
Ulf Johansson - Guitar (Zendragh, Skyfall)
Mats Larsson - Bass (Zendragh, Skyfall)
Richard Grönlund - Drums (Zendragh, Skyfall)

Former / Past Members
Jan Hultin - Keyboards
Reneé Jarnerud - Keyboards
Per Selander - Keyboards (Convention, We2)
VALENZE was formed October 1980 as ZENDRAGH and rehearsed on Sågargatan in Gimo. After some line-up changes they moved to "Kåken" on Folketshusgatan and became VALENZE. They was kinda big in the 80's and toured all over Sweden in cities as Östhammar, Uppsala, Gimo, Öregrund, Bållnäs, Gävle, Stockholm, Lysekil, Norrköping and Motala.  They also did the opening-act for Marie Fredriksson of ROXETTE at one of her concerts. In 1990 they did a 3-day tour in Estonia together with a band called STRING. VALENZE are still active today (as a cover-band)

Official Bio in Swedish
(from valenze.nu)
1980 startar historien om VALENZE med att en tredje part i Mats Larsson (ML) och Richard Grönlunds (RG) tremannaband (repandes i ett garage på Sågargatan) bestämde sig för att flytta ifrån Gimo. En ny Gitarrist Leif Fors (LF) rekryterades. Efter ytterligare ett antal månaders repande i garaget förflyttades repandet till "Kåken" i Gimo där Magnus Severin (MS) "huserade" i den verksamhet som bedrevs där "grabben" (som då var 16 år) kan ju spela gitarr och dessutom sjunga!" konstaterade ML&RG "honom måste vi ha!" till saken hör att MS vid den tidpunkten spelade i ett annat Gimoband och hur den värvningen gick till lämnar vi därhän. Ett rockband hade bildats och vid den tidpunkten var namnet ZENDRAGH.

En egen fast replokal saknades och det var ett ständigt bärande och riggande vid varje reptillfälle. Två och ibland upp till fyra kvällar per vecka så fick de som passerade "Kåken" längs Folketshusgatan underhållning i form av Zendragh:s musik. Repertoaren var "svensk" och låtarna egenhändigt komponerade. Den första låten hette "Funderingar" och var en sorts mix av influenserna Hansa Band och Thin Lizzy. RG spottade ur sig texter på löpande band, MS fick en slinga i huvudet därefter satte man igång att komponera. Lokala hits som "Hör Musiken" och "Plockar Stjärnor" blev resultatet. Efter ett halvår konstaterades att LF inte passade in i bandet och fick (lite fegt, via brev) sparken. I samma stund som brevet sprättades så hade redan den nya sättningen repat sig samman (smygledes!). Inte så juste kanske men så går det till ibland. Ulf Johansson passade perfekt för rollen som gitarrist, både rent kompis mässigt och musikmässigt.

Zendragh bytte namn till SKYFALL för att så småningom åter bytas till det  slutliga namnet VALENZE. Spelningarna var ofta ett scenuppträdande (45-50 minuer) under en diskokväll och som för många band vid den tidpunkten var ljuset, bomberna och poserna en given del av showen. Drömmen om ett skiv- kontrakt hägrade och "demotejper" spelades in och skickades till skivbolag. Vid ett tillfälle var ett kontrakt nära. Hur det hade påverkat våra liv får vi aldrig veta. En hel del spelningar ute i landet avverkades under 80-talets första år. Platser som Lysekil, Motala, Norrköping, Stockholm, Uppsala, Bollnäs och Gävle besöktes. Att åka iväg långt bort i en "buss" gav medlemmarna chansen att få känna på livet som "Rockare på väg" en rolig tid!

1983 började låtskapandet gå lite i "stå" och en vitamininjektion behövdes. Keyboardisten Jan Hultin (JH) som var en nära vän och duktig "pianist" rekryterades. I mitten av –83 åkte JH till USA för en längre period och ersattes tillfälligt av Reneé Jarnerud, den första och enda tjejen som varit med i VALENZE.

1984 spelade VALENZE in sin singel "Sakta Faller Regnet" med B-sidan "Vill Du". Skivan sålde ganska bra med lokala mått mätt och låten finns fort farande med på bandets repertoar eftersom den önskas vid varje speltillfälle. Singeln spelades dessutom i riksradion vid ett par tillfällen varav det ena var klockan fem en onsdag morgon. Den råkade höras av en Sandviksarbetare som gått upp i ottan för att åka till sitt förmiddagsskift. Någonstans i mitten av 80-talet så är det dags att förändra "stilen" igen och VALENZE bestämmer sig för att börja göra låtar på engelska. VALENZE var vid ett tillfälle förband till en begynnande stjärna vid namn Marie Fredriksson, antar att det gav henne en rejäl skjuts i karriären....

1990 åker VALENZE tillsammans med "Convention" till Estland för en tredagarsturné och får känna på hur det är att turnera utomlands. Värdar för besöket var det estniska rockbandet "String" som senare bjuds till Sverige för en motsvarande turné. Samma år flyttar JH till kungliga huvudstaden och Per Selander (PS) från CONVENTION blir ny keyboardist.

Några år in på 90-talet börjar familjelivet och jobb- karriärer göra sig gällande för bandets medlemmar, kraften att skapa eget material börjar tryta och man bestämmer sig för att inrikta sig på att spela "covers". Mottot är att "bara lira låtar vi själva gillar" ett motto som har bestått.

1993 slutar PS i VALENZE efter ett beslut att börja satsa på trubadurbandet We2. Back to basic... två gitarrer, bas och trummor…klassisk rocksättning. Covermaterialet i det skedet var beroende av keyboard och en i stort sett helt ny repertoar fick repas in, massor av hårt arbete. Från denna stund har inga "lugna" låtar existerat. Resten av 90-talet har gått i pubspelningarnas tecken och år 2000 firar VALENZE 20 år och ger ut en CD med låtar inspelade åren 1982-92. Förhoppningsvis kommer VALENZE att i framtiden spela in en "färsk" CD med eget svenskt material.
Related Bands
List viewGrid viewDetailed view