Added: 12 October 2016

Missing in Band Profile
- Logo


Missing in Discography
- Demos (?)How can I help?
- Submit Release
- Submit Images
- Submit Media
- Contact Form
- Email Us

Savages (Swe)

Savages
Band Info
Genre
Hard Rock
Country
Sweden (

Landskrona

)
Active
1980 - ca 1983 (changed name)
Media
Photos
Links
Official Website
Members
Anders Magnell - Vocals (Proud, Burn, Masquerade, Maritayton)
Magnus "Tjacke" Olsson/Wallin - Guitar (Proud, Burn, Masquerade, Ice)
Peter Horvath - Guitar (Proud, Burn, Masquerade)
Robert "Bobby" Horvath - Bass (Proud, Burn, Masquerade, Maritayton)
Anders "Kagan" Holmqvist - Drums (Proud, Burn, Masquerade, Maritayton)
Info in Swedish from article
Den underbara sommaren 1983 bestämde sig en ung man i Landskrona sig för att spola popen och börja lira hårdrock. Ett beslut som ett år senare resulterade i att ytterligare en svensk hårdrockplatta såg dagens ljus; 'Fire Breaks the Dawn' med Proud. Den unge mannen heter Magnus Olson och är gitarrist i Landskrona. När han den där svettiga sommaren fick sitt infall om att börja spela hårdrock kontaktade han Landskronas storheter på området; "Savages". Medlemmmarna Peter och Bobby Horwarth (gitarr respektive bas) samt trummisen Anders Holmqvist hade inget att invända mot ett samarbete, och de fixade även fram sångaren Anders Magnell. Så drog det igång, och gruppen döpte om sig till det något fantasilösa namnet "Burn".

Om grejen med hårdrockstuk var ett infall från Magnus Olson's sida, är det någonting man absolut inte kan anklaga de övriga medlemmarna för, Savages har funnits ända sedan 1980, men tydligen fattades det något eftersom vägen till skivkontrakt plötsligt blev så kort när Magnus entrade bandet, eller är det måhända Proud's manager tillika Magnus flickvän Lisa som genom ihärdigt arbete fått ett bolag på knä?. Skitsamma det bidde efter en tid avkval, alla helvetets sådana förresten, ett kontrakt. Kvalen berodde på att skivbolaget inte kunde bestämma sig alldelles på en gång, det fanns fler grupper att välja på. Proud blev till slut iallafall de lyckligt utvalda, och en lättnandes suck hördes över hela Landskrona.

Vi var den första gruppen någonsin som fick skivkontrakt i den här stan, och det har retat gallfeber på de flesta andra grupper i Landskrona. Här finns verkligen avundsjuka, tråkigt som fan. Efter plattan fick vi problem, sångaren hoppade av när vi hade en massa spelningar inbokade, han kunde åtminstone ha väntat lite (den djäveln). Prouds skivbolag är ytterst imponerade över bandets arbete i studion när de gjorde plattan. Trots att de inte tidigare haft speciellt mycket studioarbete, satt allt nästan på en gång, producenten gapade. - Idag ångrar vi förstås att det gick så satans snabbt, allt på plattan är inte vad det borde vara.

Förutom den avundsjuka som finns bland andra band är Landskrona en bra stad att vara hårdrockband i, det är gott om festivaler och andra speltillfällen. Spelar man gratis en kväll på en av stadens ungdomsgårdar får man istället två dagar gratis i studio. En förbannat bra grej som vore någonting för andra att ta efter. Proud har eventuellt hittat en ny sångare nu, men ingenting är klart. Förra sångaren var bra och kan vara knepig att ersätta. Eller som Anders säger: Hur fan ska man kunna hitta en sångare bland 40.000 invånare?.

Prouds musik är väldigt melodiös med mycket harmonier, låten "Echos from the Past" är den klart bästa, och också den som rönt flest framgångar hos kritikerna. Det är dax att hitta en sångare nu snabbt, annars glöms gruppen bort, tyvärr har de heller aldrig blivit speciellt uppmärksammade, mycket pga skivbolagets undermåliga marknadsföring. En grupp får inte schabblas bort på det sättet! I utlandet är de dock populära, trots att skivan knappt släppts utanför Sveriges gränser får de brev från hela världen. Men, när ska Kalle i Blomstermåla få veta vilka Proud är?
Albums (0)
Songs (0)
Releases
Nothing entered yet. Please get in touch if you know about a release that should be added
List viewGrid viewDetailed view