Tracks 1-3 recorded at Starec Studio, Växjö, May 1978
Tracks 4-7 recorded at GM-produktion, Stockholm, April 1978
Track 8 recorded live at Novembergalan, Folkets Hus, Nässjö, 1976 by L-G Gunnarsson & Jann Krook.
Track 9 recorded live at Folkets Park, Nässjö, August 1977 by Lars Persson.
Track 10 recorded live at Novembergalan, Folkets Hus, Nässjö, 1977 by S. Hansson & L. Hensvik.
Thanklist: Tommy Rander, Tomas Tengby, Thomas Söderlind, Charlie Ceder, Kjell-Åke Nilsson, Krister Mattsson, Patrik Lagerstedt, Rikskonserter & Musikfolket, Kulturnämden i Nässjö för moraliskt och ekonomiskt stöd.
ARMADAGruppen har spelat tillsammans i ungefär 1½ år. Man spelar nästan uteslutande egen musik och författar egna texter. Armada har lyckats finna sin musikstil. Den liknar inte något annat rockbands. Man försöker berätta med musiken. Påminner inte kompositionen "Älgen" om en tågresa? eller är det en Älgjakt?. Armada söker nu febrilt efter en sångare som skulle kunna passa in i bandet. Är du intresserad så hör av dej till M.F.P. Armada består av Bengt Johansson (22) bas. Bengt är kontorist och med i styrelsen för M.F.P. Per-Erik Johansson (20) gitarr, är musikstuderande och bror till Bengt. Paul Forell (20) trummor, metallarbetare. Ted Sandstedt (22) sång, bas och gitarr är studerande.
PAX ROMANAGruppen har funnits i flera år och den nuvarande kostellationen är den bästa. Man gillar Status Quo, vilket hörs på soundet. Pax Romana skriver liksom Armade i huvudsak egna låtar och texter. På senare tid tycks gruppens musik alltmer påverkats av den genuina bluesen. Bandet har ambitionen att bli heltidsengagerade som musiker. Pax Romana består av Stefan Herde (19) sologitarr, sång. Stefan är typograf till yrket liksom trummisen Gino Renebrant (24). De arbetar på samma tryckeri. Anders Karlsson (18) bas, gitarr är träindustriarbetare och Jonas Hallström (17) studerar. Jonas spelar i huvudsakt bas och gitarr men behärskar de flesta instrument. Han sjunger och skriver texter och komponerar tillsammans med Stefan.
GEORG HÅÅRD JAZZGRUPPMusikerna i jazzgruppen träffas på tisdagarna för att repetera, jamma, dricka kaffe och prata gamla minnen från 50 och 60-talets dansbanor och jazzupplevelser. Då och då packar man ihop instrumenten och åker ut och ger konserter för att göra propaganda för jazzen. Ibland tillsammans med "gamla" Nässjömusiker och blivit etablerade i förskingringen. Inspelningen av "C-jamblues" är just från ett sådan tillfälle då en av landets skickligaste jazzmusikanter, Wåge Finér träffade gamla spelkompisar i Nässjö. Några i konsertbandet hade han inte spelat ihop med sedan slutat av 50-talet. Spelglädjen blev stor och man lyckades t.om tända de 500 rockentusiasterna i Folkets Hus. Gruppmedlemmarnas levnadsöden och musikhistorik är som klippta ur filmen Sven Klangs Kvintett. Idag består kärnan i jazzgruppen av Georg Håård (48) pianist, som arbetar på SJ. Georg har i många år varit eldsjälen i Nässjö jazzliv. Rolf Sundby (40) trumpet, flygelhorn, är civilingenjör till yrket. Han kommer från Norge och är nu försäljare för ett lackföretag i Eksjötrakten. Owe Wedin (39) musiker. Owe är den ende på LP.n som har musiken som levebröd. Bengt Olof (Bengarn) Andersson (37) bas. Bengarn arbetar på ett företag som säljer bildelar. Göran Wijk (43) vibrafon, är konstruktör på en fabrik i Nässjö som gör elektriska artiklar. Pelle Månsson (42) trummor, sång. Pelle arbetar på bank om dagarna och är ordförande i kulturnämnden i Nässjö på fritiden. Han är styrelsemedlem i M.F.P.
PRESS LETTER:Säg Nässjö.... De flesta ssocierar till järnvägen. Någon fördomsfull ser framför sig ett mörkt Småland med ideliga frikyrkosammankomster. Många, framförallt rock-popintresserade, tänker numera på aktiv, utvecklingsbar, modern pop och rock när Nässjös namn nämns. Så har det blivit tack vare några hängivna entusiasters arbete och en rejäl satsning från kommunens sida. Nässjö har under 1970-talet utvecklats till ett småländskt pop och rockcentrum. Och nu finns en del av den aktiva nutidsmusiken i Nässjö dokumenterad på skiva.
I Nässjö kommun med totalt 32.000 invånare finns det just nu ett 20-tal pop och rockband. Bara denna siffra säger en del om vidden av ungdomsmusikens starka ställning i Nässjö. - Det började röra sig på popsidan här i Nässjö för sex-sju år sedan, säger Charlie Ceder, en av eldsjälarna i Nässjöpopen. Då var popmusiken inte riktigt rumsren, men vi fick ändå kommunalt stöd för att kunna rrangera specialla träffar för ungdomen i Nässjö. Så tog "Pop i sommarnatten" fart i Nässjö. För varje år ökar intresset. Fler och fler lokala band började jobba med dessa sommarkonserter som mål. - Pop i sommarnatten blev en sporre för nya band. Gruppmedlemmarna resonerade: nästa år ska vi vara med och visa vad vi kan, säger medlemmarna i Pax Romana, ett av nässjöpopens många seriöst satsande band. - Det är ju aldrig aktuallet med några skyhöga gage med de här popkvällarna fick en sådan genomslagskraft att alltfler band blev intresserade av att vara med. Även grupper från andra delar av landet hör numera av sig, berättar Charlie Ceder.
Musikhus: För fyra år sedan inleddes en annan pop-tradition i Nässjö. Då arrangerades den första sk 8-november-galan. Då spelar Nässjös ega pop och rockband i en gigantiskt gala under åtskilliga timmar på teatern i Nässjö. Målet med dessa satsningar är dels att ge de lokala banden en chans att få spela inför sin publik och dels att driva opinion för att nässjöpopen ska få ett eget musikhus. - Det är unikt att en kommun i Nässjös storlek satsar så här mycket på ungdomens musik, säger Lars Persson på fritidsgårdarna, men det enda som saknas är ett Musikens hus. - Vi vill ha en lokal där de olika grupperna kan repetera utan att störa grannar och där instrumenten kan stå "laddade". En lokal där vi kan träffas och spela för varandra och snacka om vår musik, säger Pax Romanas medlemmar.
Kvalitet: Det är inte bara när det gäller det stora antalet grupper som Nässjö-popen är intressant. Musiken har nämligen förändrats i kvalitet lika mycket som i kvantitet. - I början lyssnade vi på skivor och plankade de stora gruppernas låtar så gott vi kunde. Numera skriver vi egna låtar, egna texter. Det har ökat oerhört bara de senaste åren, säger medlemmarna i Pax Romana. Och det har den gruppen gemensamt med de flesta av Nässjös pop och rockband. Publiken lär sig också mycket tack vare det intensiva poplyssnandet. - Många grupper som kommer hit från andra platser blir väldigt förvånade och mycket nöjda med det publikgensvar de får, säger Charlie Ceder: Grupperna märker att de spelar för en sakkunning publik.
Även i sommar ljuder pop i sommarnatten i Stadsparken i Nässjö. Och nu finns en del av kommunens unga musik speglad och dokumenterad på skiva. Detta tack vare en ideell insats av de medverkande musikerna, Charle Ceder, Pelle Månsson, Lasse Persson mfl. Nässjö kommun har också ställt upp. - Det är fantastiskt roligt att vi lyckats med det här och att vi blivit så uppmärksammade, säger Charlie Ceder: För mig är nämligen pop och rock också kultur. - Thomas Söderlind, Juni 1978.