Added: 19 January 2014

Tejp (Swe)

Tejp (Swe)
Band Info
Genre
Hard Rock / Post-Punk
Country
Sweden (

Stockholm

)
Active
197X - 1980
Media
Photos
Members
Stabben Wahlman - Vocals, Bass
Inge Tillberg - Guitar (Shock Tilt, Monolog, Sky High, Who Knows)
Thomas Wretman - Drums (Twist Off, Monolog, Skanstull, Zion Steppers, Giant Steppers)
TEJP (tape) was a shortlived rock band from Stockholm featuring Thomas Wretman who later would play with bands such as TWIST OFF, ZION STEPPERS and SKANSTULL (with ex-ULTRA members Danne & Micke). Thomas have also produced/engineered albums for bands such as CEMETARIUM, THE LOST GHOSTS, RAW ANIMAL, PROFIT and starred in the shortfilm 'Krig & Kärlek (1981)'. The band also featured guitarist Inge Tillberg who played in MONOLOG together with Thomas prior to TEJP and was later found in SHOCK TILT, SKY HIGH and WHO KNOWS.

TEJP's one and only single 'Tung Rock / Sanningen' was recorded at Musikshopen in Stockholm 1979 and issued in 500 copies. The A-side "Tung Rock" (written by Sören Snören) was supposed to be included on the compilation 'Hemliga Vågen" but TEJP was splitted up at this point so Thomas new band SKANSTULL was included instead.  TEJP did a few gigs around Stockholm (Expressens Rockgala etc) before disbanding (Stabben had to do militiray service and they couldn't find a good replacement).
Musik Expressen Interview: Ett band som bland annat har haft annonser i Musik Expressen är ett stockholms band som heter TEJP. Annonsen var förstås för deras legendariska singel 'Tung Rock' som jag vidhåller var en av de bästa rocksinglar i Sverige under 1979. Jag tyckte så jävligt mycket om singeln att jag bjöd de att gästa på Musik Expressens rockgala i december. De tackade ja, och gav vad i min mening var en ganska tråkig konsert (deras uppträdande menar jag bara). Men som sagt tyckte jag ändå att singeln var värd mycket mer och hade förtjänat mycket bättre än de 500 ex att den pressades i. Därför bjöd jag de att ställa upp med singeln på 'Hemliga Vågen' LP. De var förtjusta i idén och ställde gärna upp. Då skulle nästan hela LPn ha varit klar. Två dagar innan det sista bandet mixade färdigt deras låt ringde Tomas Westerman (trummisen i Tejp) upp mig och snackade om att dom inte kunde ha en annan låt med på Hemliga Vågen - men alltid är nästan klart kan inte vi försöka att ge ut något annat på en singel någong gång istället?. Men Tomas var envis - nej vi kan inte ha med "Tung Rock" eftersom bandet hade spruckit - vad?. Vad förvånad jag blev det verkade som bara ett par dagar sedan jag hade pratat med Tomas och gitarristen i TEJP Inge Tillberg, och allt hade verkat så schysst. De letade efter en bassist och varje gång jag pratade med dem eller träffade dem på gatan verkade det som om det var på väg att prova en ny bassist - det var just därför lärde jag efteråt att de sprack.

Tomas berättar: "Du vet Duke, det gick inte att hålla på så där vi hade letat efter en ny bassist i två år nu, och det blev aldrig någonting. Vi testade flera personer och det funkade aldrig riktigt så vi bestämde oss igår att lägga av med det. Men jag har börjat ett nytt band nu med min brorsa Micke på trummor(jag är gitarristen) och en polare till min brorsa som heter Danne på bas. Han spelade med brorsan i sitt förra band ULTRA". Jag kommer ihåg ULTRA från när de spelade på Rockgalan som vi hade på Musikverket. Vad kommer att hända med det bandet nu när ni alla är med i ett eget band?. "Det funkade aldrig med det bandet riktigt heller så jag tror nästan att de kommer att lägga av med det hela, inte vet jag". Vad hände med den Sydamerikanska snubben som ni prövade på bas? "Oh det funkade inte riktigt med honom, det blev aldrig någotong riktigt med honom. Men nu har jag börjat det nya bandet SKANSTULL och det kommer att bli någonting det är jag övertygad om". Skanstull? varför heter ni Skanstull?. "Det var jag som kom på namnet när jag satt på tunnelbanan och försökte att komma på något namn vilket jag visste att vi måste ha om vi skulle vara med på Hemliga Vågen LPn och när jag tittade upp i tunnelbanan upptäckte jag att jag var på Skanstull station så det ska vara Skanstull tänkte jag".

Vad spelar ni för sorts musik? "Oh det är helt annan musik från TEJP dagarna det kommer inte att bli långa gitarr-solon och så längre, det tycker vi är rätt tråkigt." Jag med. "Vi har tur i och med att vi har lyckats få Sören Snören som textskrivare, det var han som skrev testen till "Tung Rock!". Han är i mån åsikt sveriges bästa låtskrivare och om inte åtminstone en av de bästa utan tvivel. Vi ska göra en intervju med honom i en senare Musik Expressen-kanske nästa månad. Jag vet inte riktigt eftersom han är en ganska svår person att få tag i eller hur? "I alla fall ska han fortsätta att skriva för os och han har skrivit en låt som vi vill ha med på plattan. Låten är med lite ironi om kärnkraften, den heter "Ett och Två = Tolv". Det låter i alla fall roligt... "Bohman säger att Palme säger två men de menar samma sak ändå".

Det var synd att TEJP sprack eftersom jag vill egentligen göra en intervju med dem. Men det kan inte hjälpas. Men kan du berätta lite ändå?. "Jag och gitarristen från TEJP hade varit tillsammans gankska länge förut med ett band som heter MONOLOG, och efter det bildade vi tillsammans med en kille som heter Stabben Wahlman bandet TEJP. Vi hann inte ha så många konserter eftersom Stabben som var både sångare och bassist hade lite problem med sin militärtjänst och det gick inte att lira med honom längre. Men innan dess gjorde vi singeln "Tung Rock / Sanningen". Den spelades in på Musikshoppen här i Stockholm under hösten '79. I allafall efter det, försökte vi leta efter en annan bassist men du vet att det är rätt svårt att hitta en kille som både sjunger och spelar bas. Vi hade en kille när vi lirade på Musik Expressens gala konsert (det var vår första konsert på över ett år), och vi trodde att allt skulle gå bra med honom men han var nog för lat och struntade i att repa. Vi letade så småningom efter en annan kille men vi hittade aldrig någon som passade ordentligt. I alla fall bestämde jag och Inge just igår att lägga av med det hela" SKANSTULL spelar två ganska hemliga låtar på Hemliga Vågen LPn, de heter "Ett och Två blir Tolv" och "Ingen Känsla".

TEJP article
List viewGrid viewDetailed view