Added: 25 July 2012

Missing in Discography
- 10-Track Demo, 1988
- 4-Track Demo, 1990
How can I help?
- Submit Release
- Submit Images
- Submit Media
- Contact Form
- Email Us

SteelWings (Swe)

SteelWings (Swe)
Band Info
Genre
Melodic Hard Rock / Heavy Metal
Country
Sweden (

Veinge, Laholm

)
Active
1982 - 1992, 2007, 2013 - present
Media
Photos / Videos
Links
Official Website
Members
Tommy Söderström - Vocals (Muddy Mo)
Michael Lindman - Guitar (Muddy Mo)
Gert-Inge Gustafsson - Guitar (Basement, Ars Nova)
Peter Fredriksson - Bass
Marcus Fritiofsson - Drums
Former / Past Members
Bengt Carlsson - Bass (Basement, Ars Nova)
Krister "Kidda" Andersén - Bass
Dennis "Devil Hammer" Nybratt - Drums (Swedish Erotica)
Åke Carlsson - Drums (Basement, Ars Nova)
Krister Larsson - Drums R.I.P
Jan "Janne" Björk - Drums
Official Biography (in Swedish)
STEELWINGS bildades i början av 1982 av Gert-Inge Gustafsson (gitarr) ihop med Markarydsbröderna Bengt Carlss on (bas) och Åke Carlsson (trummor) samt Tommy Söderström  (sång). Gert-Inge, Bengt och Åke började spela  tillsammans redan 1972 i ett band som  hette BASEMENT. Detta utvecklades så småningom till ARS NOVA och var verksamt till början på 80-talet. Inför en direktsänd livespelning för Radio Halland sommaren 1982 kände man att det behövdes en förstärkning på gitarrsidan. Detta resulterade i att Michael Lindman anslöt till styrkan. Michael och Tommy hade tidigare spelat ihop i bandet MUDDY MO. Även detta ett band från Markaryd. Med denna sättning gjordes ett antal spelningar under sommaren och hösten 1982. Bland annat var man förband till Tomas Ledin i Ljungby ishall samt medverkade på en större rockgala i Halmstad ishall.

Hösten 1982 slutade Bengt Carlsson och ersattes av Krister ”Kidda” Andersén på bas. Med Kidda på bas gjordes ett stort antal spelningar runt om i södra och västra Sverige. Bland annat ytterliggare en livespelning för Radio Halland. Samtidigt skrevs nytt material och ett antal ”demotaper” spelades in och skickades ut under våren 1983. Detta resulterade i att man fick kontakt med ett engelskt skivbolag som hette EBONY RECORDS. I Juni 1983 åkte man över till England för att spela in två låtar för en samlingsplatta med ny hårdrock. En låt ”Live Your Life” kom med på plattan ”Metal Plated”. Skivan som gavs ut i England, Europa och USA hjälpte till att göra STEELWINGS namn känt i hårdrockskretsar även utanför Sveriges gränser. Skivan och låtar från demotaper spelades en hel del. Både i lokalradion men även i riksradions P3, i program som ”Strängkraft” och ”Rockdepartementet”. Det får nog betecknas som lite unikt att ett hårdrocksband med medlemmar från Markaryd, Laholm och Halmstad kunde nå ut som man gjorde. Märk väl, på den tiden fanns varken Internet eller Myspace. Skivor och band kopierades och spreds i hårdrockkretsar både i Sverige och utomlands.

I början av 1984 slutade Åke Carlsson och ersattes av Janne Björk på trummor. Med Janne på trummor spelades ytterliggare material in och nya demotaper skickades ut. En av dessa hamnade hos en manager i Los Angeles vid namn Ira Blacker, som jobbat både med Rush och Kiss. I Juni 1984 träffade man honom i Frankfurt. Han var klart intresserad av bandet men ville ha ytterliggare två starka låtar. Efter träffen ägnades sommaren åt att skriva och spela in nytt material. I September 1984 skrevs kontrakt med Ira Blacker och på hans bekostnad åkte man till Stockholm för att i början på 1985 spela in en ”riktig” demotape i Thunderload Studio med Ragne Wahlquist från HEAVY LOAD vid spakarna. Efter det började Iras jobb med att försöka ordna skivkontrakt. Hela tiden spelade man flitigt på klubbar och festivaler. Arbetet med att enträget skicka ut demotaper (hundratals taper skickades ut till alla möjliga och omöjliga adresser) gav resultat. STEELWINGS spelades på radiostationer runt om i Europa och USA, brev kom från fans från de mest otänkbara ställen. Återigen, detta var långt innan Internet. Tyvärr resulterade inte samarbetet med Ira Blacker i något men skam den som ger sig.

Envisa som bara Smålänningar och Hallänningar kan vara jobbade man oförtrutet vidare. Man medverkade på välgörenhetsskivan ”Swedish Metal Aid” ihop med en rad svenska hårdrocksband bl.a. EUROPE, TREAT och HEAVY LOAD. Denna framfördes också i TV programmet ”Nöjesmassakern”. En av alla taper hade letat sig till en kille som hette Jan Hultèn i Göteborg. Han ägde och drev en inspelningsstudio som hette Ljudspåret, som spelat in och gett ut hårdrock tidigare bl.a. EF-BAND. Han var klart intresserad av vad STEELWINGS gjorde. Efter att antal möte förklarade han sig villig att bekosta en inspelning av material till en LP skiva. Planen var sedan att sälja det färdiga materialet till något bolag som ville ge ut skivan. Inspelningen av skivan påbörjades hösten 1986. Janne Björk hade slutat och trummor på inspelningen spelades av Christer Larsson (R.I.P) från Halmstad. Inspelningen blev en utdragen process. Efter avslutad inspelning började arbetet med att försöka sälja materialet till något skivbolag. Även detta tog lång tid. En video spelades in till låten ”Stand Up and Shout Loud”.

Vid ett par tillfälle medverkade man på Midemmässan i Cannes. Intressanta kontakter fanns med ett Engelskt bolag som också bekostade en mixning i London av två låtar ”I Wanna Hear You Screaming” och ”Bad Boys On The Run” som sedan hamnade på en demo singel. Jan Hultèn som ägde inspelningarna och det engelska bolaget kom tyvärr inte överrens och det hela rann ut i sanden. På hemmaplan blev så småningom Air Music Scandinavia intresserade och efter låååång väntan skrevs så äntligen ett förlags och skivkontrakt med Air Music Scandinavia  som resulterade i att skivan ”STEELWINGS” släpptes som LP och CD i början av 1989. Efter att skivan släppts gjordes ett antal spelningar runt om i Sverige, nu med Dennis Nybratt från Göteborg på trummor. Tyvärr led det glada 80-talet mot sitt slut och så även intresset för den typ av musik som STEELWINGS spelade. Så efter tio verksamma år somnade bandet in 1992 och det dröjde ända tills Markaryd fyllde 700 år, 2007, innan man vaknade till liv igen. För hur länge är det ingen som vet.............................

Biography (in English)
Formed 1982 in Laholm, Halland. Their debut record appearance was on the British Ebony Records compilation 'Metal Plated (1982)' on which they contributed with the song "Live Your Life". The band later signed a contract with a UK manager (unknown), however this turned out to be a mistake as he wanted money for everything the band did.

STEELWINGS was bound to him for about a year before the contract ended in 1986.STEELWINGS began to work on a new demo and also recorded a 7" single issued by the Ljudspåret label in 1988. At this point they was signed by AIR Music who wanted to record an album with them. Their self-titled debut LP was released the following year.
V/A Compilations
List viewGrid viewDetailed view