Added: 26 June 2013

Tommy Tysper and the Kids (Swe)

Tommy Tysper and the Kids (Swe)
Band Info
Genre
Melodic / Hard Rock / Metal
Country
Sweden (

Kalmar

)
Active
Unknown
Media
Photos
Members
Tommy Tysper/Pawlicki - Vocals (Press (guest), Grizzly/Tysper)
Quint Starkie - Guitar, Vocals (Marc Quee, So What (guest))
Mark Tysper/Pawlicki - Bass, Guitar, Keyboard, Vocals (Press, West End, Kalmar Mot Droger, Diamond Bitch (guest))
Niklas Tärnhamn - Drums, Vocals (Tanaque)
Tommy Tysper (born in Överluleå Församling, 1975) writes and produces songs for various artists and has a number of US-Billboard Top-10 hits to his record. Mainly working with GRIZZLY and MACK as his songwriting and production partners but also does work outside the team.

Quint Starkie is a producer aswell, working for Music 4 Media which is an award winning Stockholm based music company, composing and producing music and sound design for commercials, audio branding, television and film.  Some examples: Reckless, BOA, Alcazar, Sophie Zelmani, "Vem Kan Slå Filip och Fredrik", "Nittileaks", "Sjukhuset", "Marabou", "Svenska Spel", "Eniro", "Nicorette" to name a few.

Mark Tysper are a Swedish-Polish Entrepreneur, Engineer, Songwriter and Music Producer. He works for Grapetown, a company involved in Dubbing for films, TV, documentaries and Games.
Interview in Backstage #9, 1991
Backstage strävar efter att vara en bred tidning och då talar vi inte bara om själva musikutbudet, för vi försöker även att ta upp lite olika saker som på ett eller annat sätt är relaterade till branschen. Ibland försöker vi också att hitta intressant infallsvinklar eller att spegla speciella företeelser i våra intervjuer. Det var det jag hade i tankarna när jag tog kontakt med 15-årige Kalmarkillen Tommy Tysper (som härstammar från Polen). Målet var att försöka få en insikt i hur det är att vara ung i en så tuff bransch som trots allt musikbranschen är och om han tycker att han blir utnyttjad på grund av sin ålder. Samt då hur han påverkas av allt ståhej, klarar av att kombinera skola och musicierandet och hur insatt han själv är i "maskineriet" runt omkring. Det gick inte riktigt som jag hade tänkt mig för det visade sig att Tommy inte alls var speciellt van att hantera en intervju. Istället för att, som jag hade hoppas, komma med långa utläggningar så fick man hålla till goda med korta och lite diffusa svar från honom. Men en artikel ska man väl få ihop ändå, med eller utan citat tänkte jag efter det att telefonluren hamnade i sin klyka. En sak är iallafall säker och det är att Tommy verkar helt opåverkad av branschen och hysterin som följer i dess fotspår. Han tycker att det är ganska lugnt nu och inte alls lika mycket ståhej som när debut-singeln kom - inte så konstigt kanske med tanke på att det var första "grejen". Ärligt talat så verkar han inte att bry sig så mycket om det heller utan han vill fortsätta att leva sitt normala liv, med kompisar, skola och musiken. Tydligen har inte hans förhållande till de gamla kompisarna ändrats heller. Snarare är det tvärtom så att alla vill vara kompis med honom istället, men så kommer det alltid att vara, tror han.

Tommy började spela gitarr för ca tre år sedan och sin första skiva (singeln "Young And Rockin' Crazy") släppte han 1989, så det var verkligen raskt marcherat.  -Det var min bror Mark som spelade in en demo här i Kalmar och han ville att jag skulle vara med och sjunga. Sagt och gjort. Sen tog han upp den till Planet Records och de tyckte väl att det var skog så det blev en singel till slut, berättar Tommy. Kontraktet de hade skrivit gällde bara för den singeln men tydligen blev Planet väldigt nöjda för i slutet av fjolåret dök debut-LP'n upp, som för enkelhetens skull hade samma titel som singeln, på skivdiskarna. Plattan spelades in i Soundtrade-studion i Stockholm under påsk och sportlov. Eftersom Tommy i vanliga fall går i skolan så blev det lite knappt med tid beroende på att han bara kunde åka upp under dessa lov. Är det något han inte gillar med skivan och inspelninger är det att det blev dåligt med tid till att repa men det hoppas han blir bättre nästa gång.

Vad anser han då när det gäller själva musiken? -Det orginella med det är att jag är 15 år om man säger så, menar Tommy. Läser man på skivkonvulutet så står det Tommy Tysper And The Kids. Kidsen är i det här fallet Quint Starkie - gitarr o sång, Niklas Tärnhamn - trummor och hans bror Mark Tysper på bas, keyboards o sång. Tommy tycker att det känns som ett band och att han inte skulle ha något emot att de gick under ett gemensamt namn. Det är ju broder Mark som skrivit det mesta av materialet och det är också han som är motorn och pådrivaren. Tommy tycker att det är skönt att ha honom som stöd. Men man kan ju ställa sig lite frågande varför Mark, som har varit musiker sedan länge, driver på det här så hårt och inte försöker satsa all sin energi på sin egen karriär. Tommy erkänner att han kanske är lite väl ung och oerfaren ännu så länge men påpekar att de skyndar långstamt och tar det ganska lugnt. Sveriga har ju haft några artister och band som har blivit populära i unga år och som sen har haft det väldigt svårt att bli av med "Ungdomsidol"-stämpeln. Tommy medger att det finns en risk och att han har tänkt på det. Han säger att de skall försöka göra det så seriöst som möjligt med nästa skiva och att det kan vara ett steg bort från en sån stämpel.

Nästa LP förresten. Till den hoppas han att han skall kunna vara med och skriva lite låtar något han redan har börjat med. Dessutom vill han gärna spela gitarr på plattan för det fanns det inte tid till när de spelade in debuten. Han vill ha mer tid på sig än sist och pratar om sommarlover som trolig inspelningsperiod. Att det som 15-åring kan vara svårt att bli tagen på allvar är inte så konstigt. Tommy poängterar dock att musiken de spelar är vuxen och bör tar på allvar men att hans ålder säkert hjälper till att sälja skivor. Finns det inte en riskt att han blir utnyttjad? Det kan ju gälla allt ifrån själva musiken till kontrakt över pengar. Han medger att han inte är så insatt när det gäller kontrakten och marknadsföringen men att det är flera i familjen (bl.a Mark) som hjälper till att hålla reda på allt det där. Och de personerna litar han på. Nu är det upp till er att avgöra om detta är en äkta grej eller ett försök att suga ut lite snabba pengar!. - L.L.
Related Bands
Related with above

V/A Compilations
List viewGrid viewDetailed view